viernes, 18 de marzo de 2016

- Obtención d'energia en la actualitat.

- Obtenció d'energia en la actualitat.

En la nostra societat actual, tenim un estil de vida i una organització en la que no podem viure sense energia, necessitem energia per a realitzar totes les nostres activitats diàries  i també per obtenir tots els béns materials i serveis  que necessitem per viure.

Actualment hi ha diverses maneres d’obtenir aquesta energia que necessitem diàriament. Es poden separar en dos grans grups segons la disponibilitat en el medi: renovables  i no renovables.

Les fonts d’energia renovables són aquelles que no s’acaben mai o que no es troben de manera limitada al medi, és a dir, que, com el seu nom indica, es van renovant en el medi, com en un cicle.

·L’energia solar tèrmica utilitza l’energia procedent directament del sol per produir aigua calenta, que es pot utilitzar amb aplicacions sanitàries o per a la calefacció  i també es preveu el seu ús en processos industrials de rentada o de preescalfament. 

  -Usos tèrmics: sistemes d’alta i mitjana temperatura, que escalfen aigua, oli o aire per a producció d’electricitat mitjançant una turbina de vapor.
 -Usos sanitaris: sistemes de baixa temperatura, els més estesos, que s’utilitzen únicament per a l’obtenció d’aigua calenta.

 ·L’energia fotovoltaica és aquella que aprofita directament els raigs solars per produir electricitat. 


·Energia eòlica: es tracta d’una de les fonts d’energia renovable més neta i econòmica, però cal tenir en compte també que el vent és dispers, intermitent i aleatori, i que, per tant, només es pot aprofitar en àrees concretes.


 


· Energia marina: és l’energia que obtenim gràcies a tots els moviments de l’aigua del mar. 
Hi ha tres tipus:

- Maremotèrmica: aprofita els gradients tèrmics oceànics per produir electricitat: l’aigua superficial actua com a font de calor, mentre que l’aigua extreta de les profunditats actua com a refrigerant.
- Onades: fa servir l’acció del vent, que crea onades al mar, i gràcies a uns dispositius que capten l' energia mecànica de les ones, es pot convertir aquesta energia en energia elèctrica.

 

 -Mareomotriu: aprofita la capacitat de les marees per desplaçar grans masses d’aigua: fent passar l’aigua per una turbina hidràulica.

  ·Energia hidràulica:  és l’energia obtinguda a partir de l’aigua dels rius, i s’aprofita bàsicament gràcies als salts d’aigua de les preses.

· Energia geotèrmica: L’energia geotèrmica es basa en la producció de calor i electricitat a partir de l’aprofitament de l'energia calòrica  continguda a l' interior de la terra.


 




· Energia de la biomassa: L’energia de la biomassa és aquella que prové de la transformació de matèria orgànica en energia calòrica o elèctrica. 

 Es poden agrupar tres grups:
 -La biomassa natural: es produeix sense la intervenció humana, com per exemple la llenya, i la podem utilitzar per a aplicacions tèrmiques o fins i tot elèctriques.
-La biomassa residual: composta pels productes obtinguts com a residu de l’activitat humana
-La biomassa dels cultius energètics: realitzats amb l’única finalitat d’obtenir materials destinats al seu aprofitament energètic.



· Carbó:  és un combustible fòssil  i sòlid que es troba en el subsòl de l’escorça terrestre, on s’ha produït per l’acumulació de vegetals que, sotmesos a unes condicions determinades durant llargs intervals de temps, pateixen el procés de carbonització.



 ·Petroli: El petroli és un oli mineral, combustible i fòssil, constituït bàsicament per hidrocarburs.




 ·Gas natural: és un tipus de font majoritàriament formada per metà, que està molt relacionada amb la dels petroli, ja que els dos tenen un origen comú.


 



 ·Energia nuclear: es gràcies als reactors nuclears, procedeix de reaccions de fusió o fusió d’àtoms en què s’alliberen grans quantitats d’energia que s’utilitzen per produir electricitat.

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario